Januari: Lake

Laken börjar röra på sig redan i december, men flera upptäcker laken som matfisk först på det nya årets sida. Den kändaste rätten av lake är troligtvis soppa och förstås kaviar av rommen, men man kan även steka lake eller göra stuvning av den.

Lota lotaLake

på finska: Made

på engelska: Burbot

Överklass: Benfiskar Osteichthyes

Klass: Strålfeniga fiskar Actinopterygii

Ordning: Torskartade fiskar Gadiformes

Familj: Torskfiskar Gadidae

Liknande arter: fyrtömmad skärlånga, tånglake

Storlek: 30-70 cm, 0,5-3 kg, sällan över 5 kg

Hos Kellgrens Laxfiskar Öb får ni laken som hel färsk fisk.

KÄNNETECKEN

Lång, smidig och cylinderformad kropp, varav hälften av dess längd är stjärt. Det läderaktiga och hala skinnet är brokigt med svartbruna fläckar och ljusare undersida. Huvudet är platt och på underkäken sitter en skäggtöm. Laken har två ryggfenor, varav den bakre sträcker sig nästan ända till stjärten, likaså analfenan.

FÖREKOMST OCH URSPRUNG

Lakens utbredningsområde sträcker sig över norra halvklotets svala och milda sjö- och brackvatten. Efter den förra istiden var laken troligtvis den första invånaren i våra vatten. Laken finns i hela landet, t.o.m. i insjöar i norra Lappland. Den hör till våra vanligaste fiskar men saknas dock i många sura dammar. I Vasa trakten försvann laken på 1900-talet från en del alunjordars små vattendrag och stammen minskade på många ställen längs Österbottniska kusten. Laken har förflyttats och odlats i liten skala de senaste årtiondena.

FÖRÖKNING

Laken blir könsmogen som 5-6-åring i norra Finland och lite tidigare längre söderut. Vuxna lakar samlas i strandvattnet för att leka mitt i vintern. Lekplatsen finns vanligen djupare än 3 meter på sand- eller grusbotten, ofta på strömställen. Ovanför bottnen svävar små, ca 1 mm i diameter, befruktade romkorn fritt. Ynglen kläcks vid islossning och börjar småningom äta plankton.

FÖDA, TILLVÄXT OCH VANDRING

Efter yngelstadiet livnär sig en liten lake på bottendjur. Man kan se den på dagen vid stenar och under andra skyddade platser i det varma strandvattnet. Under första levnadsåret blir laken 10-12 cm lång. Efter två år i strandvattnet förflyttar sig laken till djupare vatten. En treårig lake är ungefär 22-25 cm och 3-5 år senare är laken 35-40 cm lång. De större lakarna trivs på djupare och svalare vatten och äter då förutom bottendjur också små fiskar som nors, siklöja, små abborrar, mört och gärs.  Det har visat sig att lakar längre norrut, i kallare vatten, har längre och gynnsammare näringsintagsperiod. Lakens vandring är rätt så kort, laken stiger från havet i floder.

FISKE OCH FÅNGSTER

Vintern då laken leker är den mest traditionella fångsttiden. Då går laken både i ryssjor, katsor, nät och på pilk. Såväl lakrom som lakens vita kött är en eftertraktad delikatess och nuförtiden äts den året om. Den registrerade fångsten på lake har den senaste tiden varit drygt en miljon kilo, varav största delen härstammar från insjöar. Under 1980-talet var de årliga fångsterna större, 2,5–3,2 miljoner kilo i medeltal. Den största laken som fångats i Finland vägde 15,5 kg.

STAMMENS HOT OCH VÅRD

Klimatförändringen med varmare vatten hotar lakstammen framförallt i Nyland. I Österbotten lider lakstammen av alunjordens sura avrinningsvatten. Laken lider också av kraftig övergödning. I en del vatten klarar sig laken inte p.g.a. vattnet är för varmt. Bl.a. vid kärnkraftverkens varmvattenutsläpp har stammen minskat eller försvunnit. Odling av lake har hittills varit småskalig i Finland. Yngel kan födas upp i bassänger. I Finland är laken livskraftig.

Källor:

Luontoportti 2016, Lake

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Made

Lake

Recept

”Lakasoppa”

  • 1 styckad,  flådd lake
  • 1 dl salt
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 lök
  • 5-6 potatisar
  • smör
  • dill
  • några pepparkorn

Blötlägg fisken i saltlag (1 dl salt till 1 liter vatten) i 30 min. Skala och tärna potatisen.

Lägg fisken i kokande vatten tillsammans med en fiskbuljongtärning, pepparkorn och löken. Smaka av saltmängden och skumma av soppan. Lägg till potatisbitarna och eventuellt mera vatten så att potatisen täcks. Koka på medelvärme tills potatisen mjuknat. Tillsätt smör och dill efter smak. När fiskköttet lossnar från ryggraden är soppan färdig.